THERMISCHE ISOLATIE
Beschrijving
Werking
Locatie
Schaal van effect
Kwantificering
Literatuur
Muur- en dak vegetatie beïnvloedt het thermische gedrag van bouwmaterialen. Naast koeling tijdens warme zomerdagen, ze isoleren ook tegen extreme kou.
De vegetatie werkt als een plus isolatielaag voor de wand. Daarbij is het in staat om sterke wind, water en uiteraard zon, weg te houden van de gevel of dak. Het isolerende werking is dan afhankelijk van de dichtheid van de vegetatielaag. Groene wanden hebben een veel hogere efficiëntie dan klimplanten omdat de substraat fungeert als nog een isolatielaag. Dat isolerende vermogen van de substraat biedt ook een hoge isolerende efficiëntie aan groene daken.
Stad of bebouwde omgeving, gebouwen
Het effect van lokale gebouwisolatie door vegetatie is voornamelijk te voelen op gebouwniveau. Wel kan het effect toenemen van lokaal naar regionaal omdat door een betere isolatie de hoeveelheid brandstof verbruikt voor verwarming zal afnemen.
Afhankelijk van de type wand waar tegen planten worden geplaats en van de type vegetatie (grond gebonden of groene wanden), kan een efficiëntie tussen de 2,9% en 123% bereikt worden.
klimplant groene wand op substraat
Dubbele metselwerk 24,3% 123%
Spouwmuur 15,7% 45%
Geïsoleerde spouwmuur 2,9% 14%
Bron: Ottelé M., The green Building Envelope, 2013
Millenium Ecosystem Assessment (MEA 2005)
TEEB 2007 - Integrating the ecological and economic dimensions in biodiversity and ecosystem service valuation. www.http://teebweb.org/
Costanza et al 1997 - The value of the world’s ecosystem services and natural capital, Nature, vol. 387 15 May 1997.
Marc Ottelé, ‘The Green Building Envelope, Vertical Greening’, Delft 2013
Meer weten? Neem contact met ons op:
06 30599960
Voor meer info mail naar: estache@tudelft.nl
© Copyright. All Rights Reserved.